![](/media/lib/156/n-jaja-9948b251cd0982579205b24550a451b5.jpg)
Leki z kurzego jajka
28 stycznia 2019, 12:48Kury zmodyfikowane genetycznie w taki sposób, by składać jaja z ludzkimi białkami, mogą pozwolić na tanią produkcję pewnych leków.
![](/media/lib/329/n-podisus-maculiventris-10c35d4a7adc63079828bf32606b2435.jpg)
Dzięki pluskwiakom uda się wyeliminować groźne bakterie Gram-ujemne?
19 listopada 2018, 13:52Pluskwiaki Podisus maculiventris wytwarzają antybiotyk zwany tanatyną, który zaburza proces powstawania zewnętrznej błony komórkowej bakterii Gram-ujemnych. Naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu odkryli, że dzieje się tak dzięki nieznanemu dotąd mechanizmowi. Wg Szwajcarów, można i należy go wykorzystać do opracowania nowej klasy leków.
![](/media/lib/311/n-vaccine-263cebbbcca5fd78fef04458911d74a3.jpg)
Pojawiła się szansa na szczepionkę przeciwko syfilisowi
12 czerwca 2018, 08:35Syfilis staje się coraz poważniejszym problemem. W roku 2012 na całym świecie na syfilis chorowało 10,7 miliona osób w wieku 15-49 lat, a każdego roku zaraża się nim około 5,6 miliona osób. W USA rośnie liczba zachorowań, głównie wśród homoseksualistów. Na całym świecie coraz częściej chorują prostytutki i ich klienci.
![](/media/lib/309/n-salamandra-80e22890160793eb01f622599847e5f2.jpg)
Hodowla największego płaza na świecie prowadzi do wyginięcia podgatunków
22 maja 2018, 10:41Obecne działania mające na celu ochronę największego płaza na Ziemi, skrajnie zagrożonej salamandry olbrzymiej chińskiej, mogą doprowadzić do zniknięcia jej podgatunków, ostrzegają autorzy najnowszych badań
![](/media/lib/97/n-1203168801_021141-a02828095aedf0f32f6ba618934f6086.jpeg)
Peruwiańska Amazonia wylesia się w coraz większym tempie
9 maja 2018, 10:35Jak poinformowało tamtejsze Ministerstwo Środowiska, między 2001 a 2016 r. w peruwiańskiej Amazonii wycięto blisko 2 mln ha lasu. Rocznie daje to ponad 124 tys. ha.
![](/media/lib/156/n-mieso-7fadc9fe9bec853cd0096859ce3a9f58.jpg)
Dwadzieścia procent Amerykanów odpowiada za 50% emisji gazów cieplarnianych
21 marca 2018, 07:44Zaledwie 20% Amerykanów jest odpowiedzialnych za niemal 50% amerykańskiej emisji gazów cieplarnianych związanych z dietą. Główną przyczyną jest tutaj wysoki poziom konsumpcji wołowiny.
![](/media/lib/298/n-indyk--3f98c1a1205602cdf3e317808b52bebc.jpg)
Indyki w prekolumbijskiej Mezoameryce hodowano nie tylko na mięso
18 stycznia 2018, 12:11Po raz pierwszy udało się odtworzyć początki udomowienia indyków w Meksyku. Prowadzący badania naukowcy stwierdzili również, że ptaki nie były hodowane wyłącznie dla mięsa, ale miały dla Majów i Azteków również znaczenie kulturowe i religijne.
![](/media/lib/294/n-sztywne-wyspy-w-blonie-8be85550400ac7e3a69682976c52ced8.jpg)
Nasycone kwasy tłuszczowe tworzą sztywne wyspy w błonie, które stopniowo uszkadzają komórki
4 grudnia 2017, 12:31Badanie obrazowe zespołu z Uniwersytetu Columbia pokazuje, w jaki sposób nasycone kwasy tłuszczowe uszkadzają komórki.
![](/media/lib/200/n-danie-rybne-f1409775d7d7c2feb74dc20e209e04e1.jpg)
Tłuszcze, które zjadamy, wpływają na losy komórek macierzystych
9 listopada 2017, 13:18Rodzaj spożywanego tłuszczu wpływa na to, czy komórki macierzyste przekształcą się w komórki kościotwórcze (osteoblasty), czy adipocyty.
![](/media/lib/286/n-naczynia-do-przechowywania-wina-a0746cfccf3f525c9f86a27f567c9e73.jpg)
Początki włoskiego winiarstwa przesunięte na początek IV w. p.n.e.
25 sierpnia 2017, 09:46Analizy związków organicznych z ceramiki ze stanowiska na Sycylii znacząco przesunęły początki winiarstwa na terenie Włoch. Pozostałości wina znaleziono bowiem w dużym pojemniku z początków IV w. p.n.e., czyli z epoki miedzi, in. chalkolitu.